O klubu image
Bokserski klub “Zlatni ljiljani” je osnovala grupa bokserskih entuzijasta u najteže ratno vrijeme uz pomoć vojnih rukovodioca 27. septembra 1992. godine.To je prvi sportski klub u Bosni i Hercegovini osnovan u toku agresije na našu zemlju.

I pored velikih teškoća dokazano je da se i u najtežem ratnom periodu uporedo sa oružanom borbom mogu ostvarivati veliki rezultati i na sportskom planu ( uspješno organizovati revije i turniri ) i tako prkositi agresoru.

Dužnost prvog predsjednika kluba obavljao je rahmetli Mustafa Hajrulahović – Talijan komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, jedan od najzaslužnijih za odbranu Sarajeva od agresora te za opstanak bokserskog sporta u gradu Sarajevu. Prvi predsjednik Skupštine kluba bio je Stjepan Šiber.

Takmičari kluba su nastupili u preko 500 zvaničnih mečva, a boje kluba je branilo preko 360 takmičara u razredu pionira, kadeta, juniora i seniora sa preko 1250 mečeva.
Osvojene su brojne titule državnih prvaka u svim takmičarskim razredima, brojne nagrade i priznaja na domaćim turnirima kao i medalje i trofeji sa međunarodnih takmičenja.

Za reprezentaciju je nastupilo oko 50 takmičara koji su boksali protiv takmičara iz 23 drave:
Austrija, Italija, Turska, Francuska, Engleska, Ukrajina, Rumunija, Holandija, Njemaka, Egipat, Iran, Izrael, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Madarska, Češka, Rusija, Švedska, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Albanija. Međunarodni bilans: 76 mečeva, 40 pobjeda, 33 poraza i 3 neriješena meča.
Entuzijasti kluba su pored nastupa u prvoligaškom takmičenju i ućeša na svim turnirima i državnim prvenstvima uspješno organizovali brojne turnire i revije na značajne dane iz naše historije od kojih su svakako najznaćajnija :

  • Dva turnira za dan Oružanih snaga: 1993. i 1995. god.
  • Tri memorijalna turnira Hakija Turajlić: 1994. 1995. i 1997. god.
  • Tri memorijalna turnira Braća Kadić: 1999. 2000. i 2001. god.
  • Tri međunarodna turnira Zlatna rukavica BiH: Sarajevo 2000. god. Visoko 2001. god. Bugojno 2002. god.
  • Susret gradskih reprezentacija Sarajeva i Zagreba, 2000. god.
  • 21 memorijalni međunarodni turnir Mustafa Hajrulahović Talijan : 2003. – 2023. godine.
  • Veliko moralno priznanje klub je dobio od EABA – Evropske bokserske amaterske asocijacje koja je u zvanićni europski kalendar takmičenja uvrstila memorijalne turnire:
  • Hakija Turajlić za 1998. godinu i
  • Mustafa Hajrulahović Talijan.
Za postignute rezultate i doprinos sportu klub je 1995. godine odlukom Gradskog sekretarijata za nauku kulturu i fiziku kulturu proglašen za instituciju od posebnog znaćaja za odbranu Grada Sarajeva.